תקציר העניינים: בעקבות האיום של אחיו התאום על חייו, יעקב יוצא לחפש כלה אצל משפחת אמו בחרן. הוא מוצא מנוח לנפשו העייפה כנראה מתלאות הדרך וחולם על – סולם יעקב כמובן. בחלומו הוא מקבל ברכות והבטחות לרשת את הארץ, הוא וזרעו אחריו. הוא מקיץ מהחלום מטולטל מההתגלות, נוכח באופן אישי שיש בורא לעולם והוא פגש בו במקום שהוא השער לשמים. יעקב מקים מצבה ונודר לעשר מכל אשר לו אם וכאשר יחזור הביתה בשלום. יעקב ממשיך את מסעו לחרן ופוגש רועי עדרים המגיעים אל פי הבאר ומתבשר כי בקרוב אמורה להגיע רחל עם צאן אביה. ההתרגשות בשיאה בעקבות האיחוד המשפחתי ויעקב מוזמן אחר כבוד להתארח ולשהות בביתם. עבור שהות ועבודה של חודש, לבן ״משחק אותה״ נדיב וישר ומציע ליעקב תמורה עבור עבודתו, אך יעקב שהתאהב עד כלות ברחל, יודע שלבן התרשם מחוזקו וחריצותו, מציע עצמו לעבודה שבע שנים תמימות כדי לקבל את ידה. לבן, הסוחר התחמן, מנצל את ההזדמנות ומקבל את ההצעה. אחרי שבע שנים מגיע הזמן לפדות את ההבטחה, אך יעקב ההמום מתעורר בבוקר עם לאה. לבן מסביר את ה״רציונל״ – להשיא את הבכירה לפני הצעירה ומשכנע את יעקב לקחת גם את רחל לאישה, תמורת שבע שנות עבודה נוספות. יעקב ורחל נישאים והוא משלם את חובו לחמו. לאה ורחל עקרות, אך לאה, השנואה על בעלה, נפקדת ומתחילה להעמיד צאצאים, בתקווה שיקרה הנס ובעלה ירצה אותה. רחל מקנאה באחותה ודורשת מבעלה שיעמיד לה צאצאים – אם לא ממנה אז לפחות מ-שפחתה בלהה. כך ממשיכה השושלת להתרחב כשלאה, רחל ושפחותיהן יולדות ילדים ליעקב. לאחר שנים רבות, יעקב נכנס למשא ומתן עם חמו על מנת לקבל רכוש וממון תמורת עבודתו והאימפריה האדירה שבנה עבורו. גם כאן מנסה לבן לתחמן את יעקב, אך האחרון נהנה מהשגחה פרטית וידו על העליונה. הדבר גורם לקנאה מצד בניו של לבן וכבר ניתן לחוש את מלחמת הירושה שבפתח. יעקב מסביר באריכות ובפירוט לנשותיו מדוע מקומם אינו עוד עם אביהן, הוא זוכה לתמיכתן המוחלטת וכולם יוצאים לדרך חזרה ארצה. לבן חוטף מכה אחר מכה – בתו רחל גונבת את התרפים שלו, יעקב חתנו לוקח את כל החמולה ונעלם והוא מגלה זאת באחור של שלושה ימים… לבן רודף אחריהם לכלותם אך מקבל מסר חד משמעי שלא כדאי לו להתעסק עם יעקב וכשהם נפגשים, הוא הופך את פניו וכוונותיו ובא אל יעקב בדברי נועם וחלקלקות – למה מהרת לברוח? חבל, הייתי מוציא אותך בכבוד בתופים ובכינורות, רק למה סחבת לי את אלילי? יעקב, שלא ידע כי יד רחל במעש, מבטיח כי העבריין לא יחיה. לבן עורך חיפוש, אך רחל מצליחה להחביא את התרפים בחוכמה ובערמומיות (כמעט כמו אביה). יעקב ולבן מסכמים על שלום קר ומציבים גל אבנים ביניהם, אשר ימנע מלחמה אך יאפשר קשרי מסחר ושכנות טובה. יעקב זובח זבח לרגל ההסכם, מזמין את פמליית לבן לסעודה ולאחר שנת לילה בהר, הם נפרדים ואיש איש הולך לדרכו בחזרה אל ביתו.
נושאים מרכזיים בפרשה:
וַיֵּצֵ֥א יַֽעֲקֹ֖ב מִבְּאֵ֣ר שָׁ֑בַע וַיֵּ֖לֶךְ חָרָֽנָה (כח,י)
בפרשה הקודמת רבקה חוששת לחיי יעקב בשל איומו של עשיו ולכן שולחת אותו לברוח אל אחיה לבן, אבל הוא לא בורח, הוא יוצא מהארץ (המובטחת, המבטאת את הרצון הגבוה) אל חרן, מקום של חרון אף=כעס, המשול לעבודה זרה. כך גם אנחנו – יוצאות מעולמות עליונים לעבר החיים הפיזיים, התמודדויות היומיום עם החיים. על פי פנימיות התורה, הנשמה שיורדת לעולם הזה עוברת בבאר שבע, שם נוצקות לתוכה שבע המידות אשר תפורות למידתה ומשם היא יוצאת את העולם הגשמי, כשבמקרה הטוב היא מממשת את שליחותה וייעודה, מתוך חיבור אל חלקת אלוקה ממעל ממש או נמשכת אחר עבודה זרה, אחרי הנפש הבהמית.
יעקב ורחל
סיפור האהבה בין יעקב לרחל הוא יוצא דופן ומרגש: וַיִּשַּׁ֥ק יַֽעֲקֹ֖ב לְרָחֵ֑ל וַיִּשָּׂ֥א אֶת-קֹל֖וֹ וַיֵּֽבְךְּ (כט,יא) – אהב עצומה, אהבה ממבט ראשון. המקום היחידי בתורה בו מצויין כזה דבר. וַיֶּֽאֱהַ֥ב יַֽעֲקֹ֖ב אֶת-רָחֵ֑ל וַיֹּ֗אמֶר אֶֽעֱבָדְךָ֙ שֶׁ֣בַע שָׁנִ֔ים בְּרָחֵ֥ל בִּתְּךָ֖ הַקְּטַנָּֽה (כט,יח). כשאוהבים, גם הזמן מאבד ממשמעותו וַיַּֽעֲבֹ֧ד יַֽעֲקֹ֛ב בְּרָחֵ֖ל שֶׁ֣בַע שָׁנִ֑ים וַיִּֽהְי֤וּ בְעֵינָיו֙ כְּיָמִ֣ים אֲחָדִ֔ים בְּאַֽהֲבָת֖וֹ אֹתָֽהּ (כט,כ). למרות האהבה העצומה ולמרות היותה כליל השלמות וְרָחֵל֙ הָֽיְתָ֔ה יְפַת-תֹּ֖אַר וִיפַ֥ת מַרְאֶֽה (כט,יז), היא מקנאה וַתְּקַנֵּ֥א רָחֵ֖ל בַּֽאֲחֹתָ֑הּ (ל,א). גם יעקב, למרות האהבה, כועס וַיִּֽחַר-אַ֥ף יַֽעֲקֹ֖ב בְּרָחֵ֑ל (ל,ב). גם בפרשה הקודמת וגם בפרשה הזו מתגלים האמהות והאבות כמודלים אידאליים, לצד חשיפת חולשותיהם האנושיות. אמהותינו ואבותינו היו הסלבס של תקופתם, בולטים ומהווים דוגמה ומופת, סוללים את הדרך לאנושות בכלל ולעם ישראל בפרט. יחד עם זאת, נחמד ומנחם לדעת שאין המדובר בפיקציה, בסיפורי אגדות, אלא באנשים משכמם ומעלה, אנושיים ומורכבים, ממש כמו החיים עצמם.
יעקב ולאה
לאה מתחילה וממשיכה כאישה השניה, השנואה, כתחליף חיוור ופחות מוצלח לאחותה הקטנה. וַיַּ֤רְא יְהֹוָה֙ כִּֽי-שְׂנוּאָ֣ה לֵאָ֔ה וַיִּפְתַּ֖ח אֶת-רַחְמָ֑הּ (כט,לא) אמנם הקב״ה מפצה אותה והיא נגאלת מעקרותה, אבל גם זה לא מצליח לגרום לבעלה להתאהב בה או, לפחות, להעדיף אותה על פני רחל. לאה מנצלת הזדמנות שרחל מציעה לה תְּנִי-נָ֣א לִ֔י מִדּֽוּדָאֵ֖י בְּנֵֽךְ (ל,יד) ומשיבה לה הַֽמְעַט֙ קַחְתֵּ֣ךְ אֶת-אִישִׁ֔י וְלָקַ֕חַת גַּ֥ם אֶת-דּֽוּדָאֵ֖י בְּנִ֑י (ל,טו) ושוכרת את יעקב ללילה. כך היא יולדת ליעקב עוד שני בנים, אך לא זוכה בליבו ותשומת ליבו. בסופו של דבר,למרות שמה, לאה לא נלאית מדבקותה בדרכה, מנאמנותה לבעלה והיא אם שושלת יהודה, על שמו כולנו נקראים, ממנה יצאו גם משה הכהנים והלוויים ובמנוחת עולם היא נמצאת לעד צמודה לבעלה. המסר הוא עוצמתי במיוחד: אל תפסיקי לנסות וגם אם את לא רואה משהו מוחשי בעיניים כרגע, יש שכר לעמלך, בוודאי לטווח הארוך.
ההבדל בין גבר לאישה
מה עושים בנים שמקנאים? רוצחים או לפחות מאיימים ברצח (קין והבל, עשיו ויעקב); מה עושות בנות שמקנאות? מוסרות את הקוד של הכספת, כפי שעשתה רחל בליל כלולותיה הראשון ועל אף שנדחקה הצידה.
תופיני מילים לשבת:
וְהִנֵּ֤ה סֻלָּם֙ מֻצָּ֣ב אַ֔רְצָה וְרֹאשׁ֖וֹ מַגִּ֣יעַ הַשָּׁמָ֑יְמָה (כח,יב)
הֲשָׁל֣וֹם ל֑וֹ (כט,ו)
עוֹדֶ֖נּוּ מְדַבֵּ֣ר עִמָּ֑ם (כט,ט)
הֲכִֽי-אָחִ֣י (כט,טו)
בְּרָחֵ֥ל בִּתְּךָ֖ הַקְּטַנָּֽה (כט,יח)
יִּֽהְי֤וּ בְעֵינָיו֙ כְּיָמִ֣ים אֲחָדִ֔ים (כט,כ)
כִּתְמ֥וֹל שִׁלְשֽׁוֹם (לא,ב)