פרשת השבוע – פרשת תרומה

תקציר העניינים – הקב״ה מוריד הנחיות ברורות למשה לתדרך את העם – ממה ואיך לבנות את המקדש, את תשמישי הקדושה ואת ארון הקודש, בתוכו תישכון העדות שהוא נותן לעם ישראל. הפרשה רצופה בהוראות מאד מפורטות, ממש ברמת מפרט טכני של בנית המשכן. סיפור בנית המשכן משתרע על פני מספר הפרשות הרב ביותר בתורה. אין סיפור אחר שמשתווה לו באורכו. כמו כן, הפרשה רצופה בפעלים – לשם המחשה: ״ועשית״ מופיע חמישים ואחת פעמים.

רעיונות מהפרשה:

ויקחו לי  תרומה

*************

רשי לומד מהמילה הבודדת הזו – ויקחו, שהתרומה היתה בחזקתם, מין המוכן ולא משהו שהם רכשו מסוחרים בדרך. את רוב רשימת החומרים ניתן להבין שהיו בחזקתם, אבל מה עם העצים? מאיפה לקחו את קורות העצים העצומות? על פי הפשט, מדובר בעצי שיטים, אבל מכיון שעצי שיטים הם נמוכי קומה, סוברים שמדובר בעצי ארז. אבל ארזים גדלים בלבנון ולא באיזור מצרים ובמדבר. הפרשנים אומרים שאברהם אבינו היה זה שחזה את יציאת מצרים והקמת אוהל מועד והמשכן ולכן לקח עימו מצרימה שתילים 200 שנה לפני ההקמה ושתל אותם על מנת שיגדלו ויצמחו וישמשו את בני ישראל לטובת בנין המשכן. מדוע צריך בכלל תרומות? כדי שירגישו שותפים, שזה לא משהו שנחת עליהם מלמעלה. בני ישראל יצאו ממצרים, אמנם ברכוש רב, אבל כל הרכוש שהיה עליהם היה כל רכושם עלי אדמות. לא היה להם נדל״ן ולא שדות מניבים. לכן, כל מה שתרמו – בא ישירות מהנכסים שהיו להם באותו רגע ואלו היו גם הבטחונות שלהם לעתיד. זה מאד משמעותי שצריך להכניס יד לכיס ולהשתתף באופן אקטיבי בבניה ולא רק כמתבונן מהצד, שיכול להביא לאדישות או ריחוק או חוסר ענין או כולם יחד.

ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם

************************

האם הקב״ה צריך משכן? איך בכלל ניתן לצמצם את האלוקות האינסופית לכדי משהו גשמי בנוי וגמור? הפרשנים סוברים שבני האדם הם אלו שזקוקים למשכן, למשהו מוחשי להיאחז בו, שיביא לידי ביטוי פיזי את הקרבה והקשר לקב״ה. מפרשים רבים דנו בסוגית בנית המשכן – מה פתאום להכניס אל אינסופי לתוך מבנה? ישנה פרשנות שמבארת שזה היה לאחר חטא העגל, לשם הגדרת משהו מוחשי שיעמוד לפני העיניים של בני ישראל וייצוק לתוכו את הקדושה והישות האלוקית הבלתי נתפסת, כי אדם, במיוחד אלו שחטאו כשמשה שב ועלה להר סיני (כך גם לגבי כל המין האנושי כנראה), זקוקים למשהו מוחשי כדי להתחבר ולעבוד את הישות הבלתי מובנת ובלתי נתפסת – הקב״ה.

ו-למה ״בתוכם״ ולא ״בתוכו״? הכוונה שאלוהים שוכן לא רק בתוך המקדש, הוא שוכן בלבבות ובנשמות של כולם. בנית משכן לקב״ה והמצאות בתוכו היא מקרה לדוגמה לזכור שכל הזמן השם איתנו, שומר עלינו, רוצה בטובתנו, שאנחנו אף פעם לא לבד ואם הקב״ה נמצא איתנו, עלינו להתנהג בהתאם, לארח אותו בביתנו כראוי לאירוח מלך ולהרגיש אורחים המתנהגים בנימוס כלפי בעל הבית במשכנו. כל זאת לשם הרגשת הנוכחות האלוהית באופן מתמיד בחיינו, עד לפרטים הקטנים ביותר וכבר אמר מי שאמר שאלוהים נמצא בפרטים הקטנים. למשל, לא היינו מעיזות לצרוח על הילדים כשיש אורחים בבית והיינו כובשות את זעמנו (המשול לעבודה זרה). כדאי לזכור את הנוכחות האלוקית בכל מקום ובכל זמן כדי לזכור שאנחנו עושות במיטב יכולתנו והתוצאות בידי אולהים.

למה צריך לצפות את הארון בזהב גם מבפנים?

*************************************

כך צריך האדם – להוקיר הן את גופו/חיצוניותו והן את פנימיותו ועל שניהם להיות עשויים מהחומר המשובח ביותר שאפשר. לזכור תמיד שזהב זה נחמד, אבל זו רק המעטפת, המלבושים וכדאי לשאוף להיות בענווה ובביטול האגו כדי לחיות בשלווה ושלום עם עצמי ועם הסביבה.

מדוע יש כרובים מעל ארון הקודש ומה צורה להם?

****************************************

כרובים=מלאכים. בני אדם צריכים סמל מוחשי לאמונה בבלתי מוחשי. פרשנות אחת אומרת שאלו זוג – גבר ואישה; פרשנות אחר מדברת על פרצופי תינוקות – להזכיר לנו שאנחנו כמו ילדים לאבא.

צמדי מילים אייקוניים מהפרשה

*************************

כפתור ופרח

סרח העודף

קודש הקודשים

פורסם על ידי shelliartman

שלום, שמי שלי ואני מחפשת ומוצאת(!) רגעי קסם והשראה. מזמינה אותך להצטרף אלי.

רוצה להשאיר תגובה?

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: